Biomedical Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας ΑθηνώνΑκαδημία Αθηνών
Νέα :Ημερίδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

«Αριστοτέλης και Ιατρική»
Ημερίδα ΙΙΒΕΑΑ & ΚΕΕΦ Ακαδημίας Αθηνών, 17 Μαΐου 2017
Σύντομος Απολογισμός

 

 

 

 

 

Στην ημερίδα με τίτλο «Αριστοτέλης και Ιατρική» που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος παρουσιάστηκε μία σειρά πολύ αξιόλογων εισηγήσεων από έγκριτους καθηγητές και ερευνητές που προσέγγισαν ποικιλοτρόπως το ζήτημα.

Την ημερίδα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ κ. Δημήτριος Θάνος, ο οποίος μίλησε εν συντομία για τους στόχους της ημερίδας και εξέφρασε την ευχή η επιστημονική αυτή συνάντηση να γίνει απαρχή περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ των δύο ερευνητικών κέντρων. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Ακαδημαϊκός και Επόπτης του ΚΕΕΦ κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο οποίος εκφώνησε σύντομη ομιλία με θέμα «Ο Αριστοτέλης περί ιατρείας».

Πρώτος στη σειρά των κυρίως εισηγήσεων της ημερίδας ήταν ο καθηγητής φιλοσοφίας του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Κάλφας, ο οποίος προσέφερε μία διαφωτιστική παρουσίαση των εννοιών ἰατρική, ἴασις/ἰάτρευσις και ὑγίεια στον Αριστοτέλη, εξηγώντας τη μεταξύ τους σχέση στο πλαίσιο της αριστοτελικής γνωσιολογίας και τελεολογίας. Η κ. Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε διεξοδικά τον όρο ἕξις εξηγώντας πώς η χρήση του στα ιπποκρατικά ιατρικά κείμενα προσλαμβάνει ηθικό περιεχόμενο στη βιολογία του Αριστοτέλους. Ο κ. Δούκας Καπάνταης, Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΕΦ, εστίασε στην έννοια της «υγείας» ως όρου ερμηνευτικού της αριστοτελικής οντολογίας στα Μετὰ τὰ Φυσικά του Αριστοτέλους. Η κ. Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη, Διευθύντρια Ερευνών και Διευθύνουσα του ΚΕΕΦ, παρουσίασε μία επισκόπηση του σύνθετου ζητήματος της μελαγχολίας όπως εμφανίζεται στο έργο του Αριστοτέλους, στους Στωικούς και στα ιατρικά συγγράμματα του Γαληνού. Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με την εισήγηση του κ. Στασινού Σταυριανέα, επίκουρου καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εξέτασε τη σχέση ιατρικής με τη φυσική φιλοσοφία εστιάζοντας στο ζήτημα της γέννησης, του φύλου και της κληρονομικότητας στο Περὶ ζῴων του Αριστοτέλους σε σύγκριση με το ιπποκρατικό σύγγραμμα Περὶ γονῆς.

Στο δεύτερο μέρος ο κ. Χάρης Ταμπάκης, Δρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε τον ρόλο της καρδιάς και του εγκεφάλου στις ανώτερες ψυχικές λειτουργίες κατά τον Αριστοτέλη. Η κ. Αθηνά Μπάζου, Λέκτωρ Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε διεξοδικά στην επισκόπηση των ονείρων ή ενυπνίων σε σχέση με την ιατρική από τον Αριστοτέλη έως την ύστερη ελληνιστική περίοδο. Ο κ. Δημήτρης Καραμπερόπουλος, παιδίατρος και Δρ Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολήθηκε με την πρόσληψη του Αριστοτέλους κατά τον 16ο και 17ο αιώνα εστιάζοντας στα όσα αναφέρει στο έργο του ο Άγγλος παθολόγος της εποχής William Harvey. Την ημερίδα ολοκλήρωσε η κ. Selene Iris Siddhartha Brumana, Δρ φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου της Πάδοβα, με την εισήγησή της για τη χρήση του όρου πνεῦμα στις αριστοτελικές πραγματείες Περὶ κόσμου και Περὶ πνεύματος. Την ημερίδα συντόνισαν ο κ. Απόστολος Σταβέλας, Εντεταλμένος Ερευνητής του ΚΕΕΦ, και η κ. Άννα Τάτση, Δρ Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την τεχνική υποστήριξη ανέλαβε ο κ. Ναπολέων Καραγιαννόπουλος και τη γραμματειακή υποστήριξη η κ. Δήμητρα Τσουροπλή.