BRFAA - Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών
Biomedical Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας ΑθηνώνΑκαδημία Αθηνών

Αρχική

Το Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία (ΚΕΠΥ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) έχει ως κύριο αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση των φασμάτων της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, της ολικής στήλης του όζοντος και του διοξειδίου του θείου, καθώς και τις μετρήσεις αερίων συστατικών και μετεωρολογικών παραμέτρων που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την υγεία.


Σχήμα 1: Ο σταθμός μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του ΚΕΠΥ του ΙΙΒΕΑΑ ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών όζοντος/υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το ΚΕΠΥ διαθέτει φασματοφωτόμετρο τύπου Brewer, πυρανόμετρα ολικής και υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας καθώς και κινητή μονάδα Υγείας-Περιβάλλοντος με σύγχρονη τεχνολογία laser radar και όργανα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την παρακολούθηση τη δομής και τη σύστασης της ατμόσφαιρας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory στο Costa Navarino σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

 

Το ΚΕΠΥ έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η δωρεάν διάθεση στον ΑΘΗΝΑ 2004 της χρήσης του δικτυακού τόπου www.uvnet.gr για την ενημέρωση των αθλητών και των επισκεπτών σχετικά με τα επίπεδα έκθεσης των αθλητών στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο φασματοφωτομετρικός σταθμός όζοντος και υπεριώδους ακτινοβολίας, ανήκει στο αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο.


Από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, οι ερευνητές του ΚΕΠΥ έχουν συμμετάσχει σε διεθνή ευρωπαϊκά ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα μεταξύ των οποίων τα: CANDIDOZ, QUOBI, SCOUT-O3, QUANTIFY, GEMS, CIRCE, GEOMON, AMFIC, MACC, DARECLIMED, MACC II και III, CAMS, GEO-CRADLE, SMURBS ERA-PLANET κ.α., καθώς και σε εθνικά ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα όπως είναι τα UVNET, ΠΕΝΕΔ 2003, ΕΔΗΕ, ΠΑΝΑΚΕΙΑ και CLIMPACT. Το ΚΕΠΥ έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση σημαντικών διεθνών Συνεδρίων, μεταξύ των οποίων και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και τη Διεθνή Επιτροπή Όζοντος, επιστημονικό Συμπόσιο με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την προστασία του στρώματος του όζοντος, στο οποίο συμμετείχαν τρεις επιστήμονες τιμηθέντες με βραβείο Nobel (P. Crutzen, S. Rowland, M. Molina).

Σχήμα 2: Οι βραβευθέντες με Nobel καθηγητές S. Rowland,
M. Molina και P. Crutzen, ο ∆ιευθυντής του NCAR καθηγητής
κ. G. Brasseur, η ∆ρ. S. Solomon, ο Διευθυντής του
ΚΕΠΥ καθηγητής κ. Χ. Ζερεφός, μεταξύ
διακεκριμένων επιστημόνων και αξιωματούχων από
NASA, NOA, CNRS, Max Planck κ.α. στην πρώτη
σειρά (Αθήνα, Σεπτ. 2007).

Το Δεκέμβριο του 2009 υπεγράφη στη Στοκχόλμη τριμερής Συμφωνία μεταξύ του ΙΙΒΕΑΑ με το Bert Bolin Center του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και την αναπτυξιακή εταιρεία της Costa Navarino, TEMES S.A., για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου κλιματικών και περιβαλλοντικών μεταβολών στην περιοχή Costa Navarino της Μεσσηνίας, με την επωνυμία Navarino Environmental Observatory (N.E.O.). Οι δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου επικεντρώνονται στην έρευνα των Κλιματικών Μεταβολών και τις επιδράσεις τους στο φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου.

Εργαστήριο Ζερεφού Σχετικοί Σύνδεσμοι