Biomedical Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας ΑθηνώνΑκαδημία Αθηνών
PET CT

Τι είναι η εξέταση ΡΕΤ;

Τι είναι η εξέταση ΡΕΤ/CT;

Ποιες είναι οι εφαρμογές της εξέτασης;

Προετοιμασία πριν την εξέταση

Διαδικασία της εξέτασης

Οδηγίες μετά την εξέταση

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

 


Τι είναι η εξέταση ΡΕΤ ;

Η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Iατρικής με εφαρμογές στην Ογκολογία, την Παθολογία την Καρδιολογία και τη Νευρολογία.

Το κυριότερο ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται είναι το 18F-FDG (ραδιενεργή γλυκόζη) και χορηγείται ενδοφλέβια. Το ραδιοφάρμακο αυτό ακολουθεί τη μεταβολική οδό της γλυκόζης στους ιστούς και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Περιοχές με μη φυσιολογική πρόσληψη γλυκόζης υποδεικνύουν παθογένεια.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των μελετώμενων ιστών και οργάνων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες απεικονιστικές μεθόδους που παρέχουν πληροφορίες μόνο για τις ανατομικές λεπτομέρειες των οργάνων.

Η εξέταση παρέχει τη δυνατότητα να εντοπιστούν τυχόν παθολογικές καταστάσεις σε πιο πρώιμο στάδιο, αφού οι βιοχημικές αλλοιώσεις που απεικονίζει, εκδηλώνονται συνήθως πριν τις ανατομικές αλλοιώσεις που απεικονίζουν οι συμβατικές μέθοδοι απεικόνισης.

Τα τελευταία χρόνια και άλλα ραδιοφάρμακα πέραν της 18F-FDG έχουν εισέλθει στην κλινική πράξη διευρύνοντας τις κλινικές εφαρμογές της PET.

  • H F-18 χολίνη (18 F-choline). Ενδείξεις της F-18 χολίνης αποτελούν ο καρκίνος του προστάτη και το ηπατοκυττατικό Ca.
  • H 18F-FLT , που αποτελεί το φθοριωμένο ανάλογο της θυμιδίνης αντανακλά την αυξημένη σύνθεση DNA.
  • To 18F –Fluoride χρησιμοποιείται στην ποζιτρονική τομογραφία για την ανίχνευση οστικών αλλοιώσεων και την δύο φορές υψηλότερη απορρόφηση στα οστά.

Επιστροφή


Τι είναι η εξέταση ΡΕΤ/CT ;

Η εξέταση σε ποζιτρονικό / αξονικό τομογράφο (PET/CT) συνδυάζει την αξονική τομογραφία με την ποζιτρονική τομογραφία.

Παρέχει εικόνες υψηλής ποιότητας συνδυάζοντας την ανατομική πληροφορία που παρέχει ο αξονικός τομογράφος (CT) με την πληροφορία για τη μεταβολική δραστηριότητα των μελετώμενων ιστών και οργάνων από τον ποζιτρονικό τομογράφο (ΡΕΤ).

Επιστροφή


 

Ποιες είναι οι εφαρμογές της εξέτασης ;

Στην κλινική πράξη η ποζιτρονική τομογραφία (PET) σήμερα χρησιμοποιείται για την καλύτερη διερεύνηση κυρίως ογκολογικών και νευρολογικών παθήσεων, όπως επίσης και για τη μελέτη της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου σε προχωρημένα στάδια ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Οι ενδείξεις όμως διευρύνονται και σε άλλα πεδία συνεχώς.

Στην Oγκολογία η κύρια συνεισφορά της εξέτασης είναι στη διάγνωση, στη σταδιοποίηση, στην επανασταδιοποίηση και τον έλεγχο υποτροπής της νόσου, στην αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής, καθώς και στο σχεδιασμό πλάνου ακτινοθεραπείας.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου στην Oγκολογία, σε σχέση με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους, είναι:
• πιο ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της ασθένειας, επιτρέποντας την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής.
• πιο γρήγορη διάγνωση, αποφεύγοντας την ανάγκη πραγματοποίησης πολλών διαγνωστικών εξετάσεων.
• πρώιμος έλεγχος υποτροπής της νόσου
• διαφοροποίηση όγκου σε καλοήθη ή κακοήθη
• πιο ακριβής σχεδιασμός πλάνων ακτινοθεραπείας
• γρηγορότερη αξιολόγηση του αποτελέσματος της θεραπείας
• μείωση του κόστους της θεραπείας του ασθενούς, λόγω της γρηγορότερης διάγνωσης και της επιλογής της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής
• μεγάλος αριθμός κλινικών ερευνών έχει δείξει ότι η εξέταση συμβάλλει στη μεταβολή της αντιμετώπισης και θεραπείας έως και στο 40% των περιπτώσεων.

Στην Καρδιολογία, η εξέταση ΡΕΤ χρησιμοποιείται κυρίως για την αξιολόγηση της αιμάτωσης καθώς και της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε περιπτώσεις υπόνοιας ενδοκαρδίτιδας (π.χ. σε ασθενείς με προσθετική βαλβίδα) καθώς και όταν υπάρχει υπόνοια προσβολής του μυοκαρδίου σε ασθενείς με σαρκοείδωση.

Στη Νευρολογία, χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση περιπτώσεων εστιακής επιληψίας και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Νέα ραδιοφάρμακα που δεν προσλαμβάνονται από το εγκεφαλικό παρέγχυμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην καλύτερη αξιολόγηση της παθολογίας του εγκεφάλου.

Άλλες ενδείξεις όπου χρησιμοποιείται η εξέταση PET/CT είναι:
• Ανάδειξη της αιτίας σε περιπτώσεις εμπύρετου αγνώστου αιτιολογίας (FUO)
• Ανάδειξη της έκτασης της φλεγμονής και την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία σε παθήσεις όπως η σαρκοείδωση και η αγγειίτιδα μεγάλων αγγείων
• Αξιολόγηση περιπτώσεων μόλυνσης (οστεομυελίτιδα, σπονδυλοδισκίτιδα, μόλυνση αγγειακού μοσχεύματος)

Επιστροφή


Προετοιμασία πριν την εξέταση

  1. Είναι απαραίτητο να μείνετε νηστικός/ή έξι ώρες πριν την εξέταση. Μπορείτε να πιείτε μόνο νερό. Προσπαθήστε να πιείτε αρκετό νερό, τουλάχιστον 6-8 ποτήρια κατά τη διάρκεια της μέρας πριν την εξέτασή σας.
  2. Μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας κανονικά, εκτός αν πρέπει να τα πάρετε με φαγητό οπότε ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από το τμήμα μας.
  3. Αν είστε διαβητικός, παρακαλούμε ενημερώστε μας κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία για να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες.
  4. Αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη μυϊκή εργασία, το κάπνισμα και τις τσίχλες μία μέρα πριν από την εξέταση.
  5. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να κάνουν την εξέταση αφού πρώτα ελεγχθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
  6. Προσπαθήστε να φοράτε ζεστά ρούχα όταν έρθετε για την εξέταση. Αποφύγετε μεταλλικά κουμπιά, φερμουάρ ή ζώνες. Αν χρησιμοποιείτε εσώρουχα κατακράτησης ούρων, προβλέψετε να τα αλλάξετε πριν την έναρξη της απεικόνισης.
  7. Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας όλες τις πρόσφατες διαγνωστικές εξετάσεις που έχετε κάνει (μαγνητική και αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, αποτελέσματα βιοψιών, προηγούμενη εξέταση PET, τα φιλμς και τις διαγνώσεις αυτών), τη λίστα των φαρμάκων σας, καθώς και τη γνωμάτευση-παραπεμπτικό του γιατρού σας. Tα φιλμς των εξετάσεων που θα κρατηθούν το εργαστήριό μας θα σας επιστραφούν με την παραλαβή της διάγνωσης της  εξέτασης.
  8. Προσπαθήστε να είστε ακριβείς στην ώρα του ραντεβού σας, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 2 - 2,5 ώρες.

Επιστροφή


Διαδικασία της εξέτασης

  1. Μετά την άφιξή σας θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα σύντομο ιστορικό.
  2. Στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στο δωμάτιο χορήγησης και θα ενημερωθείτε αναλυτικά για την εξέταση. Παρακαλούμε να ενημερώσετε το προσωπικό σε περίπτωση που είστε ή υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος.
  3. Ο νοσηλευτής θα σας προετοιμάσει για τη χορήγηση και ο ιατρός θα σας χορηγήσει το ραδιοφάρμακο.
  4. Θα σας ζητηθεί να χαλαρώσετε για 60 λεπτά ή και λιγότερο ανάλογα με την εξέταση. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό ωφελεί να πιείτε αρκετό νερό.
  5. Αμέσως μετά θα αρχίσει η εξέταση. Θα πρέπει να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ακίνητος/η για περίπου 35 λεπτά.
  6. Μετά το τέλος της εξέτασης θα ενημερωθείτε για το πότε μπορείτε να λάβετε τα αποτελέσματά σας.

Επιστροφή


Οδηγίες μετά την εξέταση

  1. Περιορίστε την επαφή με εγκύους και μικρά παιδιά για διάστημα 2 ωρών μετά την εξέταση.
  2. Επειδή το ραδιοφάρμακο αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος, συνιστάται η λήψη υγρών και η ούρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  3. Αν θηλάζετε συνιστάται η διακοπή του θηλασμού για 6 ώρες μετά την εξέταση. Kαλό είναι να απομακρύνετε την πρώτη δόση γάλακτος μετά την εξέταση. Στη συνέχεια το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά. Επειδή η μεγαλύτερη δόση στο βρέφος είναι λόγω της επαφής με την εξεταζόμενη, προτείνεται να ζητήσετε από κάποιον να ταΐσει το βρέφος για εσάς, με το δικό σας γάλα αν θέλετε.

Επιστροφή


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς θα προγραμματίσω το ραντεβού μου;
Πόσο διαρκεί η εξέταση;
Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου;
Μπορώ να φάω πριν την εξέταση;
Είμαι κλειστοφοβικός, μπορώ να κάνω την εξέταση;
Ποια η διαφορά της εξέτασης ΡΕΤ από την εξέταση ΡΕΤ/CT;
Υπάρχει κάποια επίπτωση από τη χρήση ραδιενέργειας;
 


Πώς θα προγραμματίσω το ραντεβού μου;

Αυτό που απαιτείται είναι ένα παραπεμπτικό από τον γιατρό που σας παρακολουθεί με ένα σύντομο ιστορικό όπου θα αναφέρεται και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υποβληθείτε σε αυτή την εξέταση. Σε περίπτωση που η ένδειξη για PET καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αν δεν καλύπτεται αυτόματα από τον ΕΟΠΠΥ, χρειάζεται σχετική έγκριση από επιτροπή του ΚΕΣΥ. Σε περίπτωση που είστε ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ασφαλιστικό φορέα σας για τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ώστε ο φορέας να καλύψει το κόστος της εξέτασης.

Στη συνέχεια μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε για να κανονίσετε το ραντεβού σας τη μέρα που σας βολεύει.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις


Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Πρέπει να υπολογίζετε ότι θα χρειαστείτε να διαθέσετε / παραμείνετε περίπου 2 - 2,5 ώρες στο εργαστήριό μας.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις


Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου;

Μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας κανονικά με νερό, εκτός αν πρέπει να τα πάρετε με φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα σε μορφή τσίχλας, καραμέλας, το σιρόπι για το βήχα, κτλ.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις


Μπορώ να φάω πριν την εξέταση;

Όχι! Δυστυχώς δε μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα, εκτός από νερό, για 6 ώρες πριν την εξέταση.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις


Είμαι κλειστοφοβικός, μπορώ να κάνω την εξέταση;

Το μηχάνημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει ακόμα και σε ανθρώπους που είναι κλειστοφοβικοί να κάνουν την εξέταση. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε κάποιο φάρμακο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έρθει κάποιος μαζί σας, ώστε να σας βοηθήσει κατά την επιστροφή σας στο σπίτι.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις


Ποια η διαφορά της εξέτασης ΡΕΤ από την εξέταση ΡΕΤ/CT;

Στην εξέταση ΡΕΤ/CT πραγματοποιείται και μια εξέταση CT ταυτόχρονα με την εξέταση ΡΕΤ. Αυτό επιτρέπει να εντοπιστούν καλύτερα ανατομικά οι όποιες αλλοιώσεις εμφανίζονται στην εξέταση ΡΕΤ.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις


Υπάρχει κάποια επίπτωση από τη χρήση ραδιενέργειας;

Η εξέταση είναι ασφαλής για τον εξεταζόμενο. Η δόση που λαμβάνετε είναι μικρή, όση περίπου και από μια αξονική τομογραφία. O σχετικός κίνδυνος είναι αμελητέος σε σχέση με το διαγνωστικό όφελος.

Αν είστε έγκυος και ο ιατρός σας πιστεύει ότι πρέπει να πραγματοποιήσετε την εξέταση τότε πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας τον ενδεχόμενο κίνδυνο για το έμβρυο αν προχωρήσετε με την εξέταση, καθώς και τον κίνδυνο για εσάς αν δεν πραγματοποιήσετε την εξέταση.

Μετά το τέλος της εξέτασης, η δόση που λαμβάνουν οι συνοδοί σας είναι μικρή και πολύ κάτω από τα αποδεκτά όρια και γι’ αυτό δεν προτείνονται περιοριστικά μέτρα.

Είναι καλό ανήλικοι να μην συνοδεύουν τον εξεταζόμενο στο εργαστήριο, γιατί η επαφή αμέσως μετά την εξέταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να λάβουν αναίτια δόση. Μετά από 6 ώρες μπορείτε να έρθετε ελεύθερα σε επαφή με παιδιά και εγκύους.

Επειδή το ραδιοφάρμακο αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος, συνιστάται η λήψη υγρών και η ούρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται η διακοπή του θηλασμού για 6 ώρες μετά την εξέταση. Kαλό είναι να απομακρύνετε την πρώτη δόση γάλακτος μετά την εξέταση.

Στη συνέχεια το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά. Επειδή η μεγαλύτερη δόση στο βρέφος είναι λόγω της επαφής με την εξεταζόμενη, προτείνεται να ζητήσετε από κάποιον να ταΐσει το βρέφος για εσάς, με το δικό σας γάλα αν θέλετε.

Επιστροφή στις Συχνές Ερωτήσεις

Επιστροφή

 


Επικοινωνία

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Τα ραντεβού κλείνονται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης καθημερινά 9:00-15:00,
στα τηλέφωνα 210 6537019. 210 6561756, 6980236655
e-mail: nuclearmedicine@bioacademy.gr

 

Επιστροφή