Τελετή Υπογραφής της Σύμβασης Κατασκευής δύο νέων Ερευνητικών Υποδομών του ΙΙΒΕΑΑ: (α) Μονάδας Εργαστηρίου Βιοασφάλειας (BSL3+) και (β) Μονάδας Εργαστηρίου Ραδιογονιδιωματικής
Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), πραγματοποιήθηκε τελετή για την Υπογραφή της Σύμβασης κατασκευής δυο νέων Ερευνητικών Υποδομών του ΙΙΒΕΑΑ: (α) Μονάδας Εργαστηρίου Βιοασφάλειας (BSL3+) και (β) Μονάδας Εργαστηρίου Ραδιογονιδιωματικής.
Το έργο κατασκευής και εξοπλισμού των δύο νέων Ερευνητικών Υποδομών συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ.
Στην τελετή συμμετείχαν:
O Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδια για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κα Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης.
Ο Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Υπεύθυνος του Έργου, κ. Βασίλειος Κυριακόπουλος και άλλα στελέχη της Ε.Ε.ΣΥ.Π.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ, κ. Λουκάς Παπαδήμος, τα Μέλη του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Αντωνία Τριχοπούλου, Βασίλειος Ράπανος, Ανδρέας Τζάκης, Αθανάσιος Φωκάς καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ κ. Δημήτριος Θάνος και αρμόδια στελέχη του ΙΙΒΕΑΑ.
Ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Εργάνη ΑΤΕ - Δωρική ΑΤΕ, κ. Δεληδήμος Γεώργιος καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας.
O Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ, κ. Λουκάς Παπαδήμος, καλωσόρισε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και άλλους συμμετέχοντες στην τελετή. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΙΙΒΕΑΑ για την συμβολή τους στην προώθηση, την χρηματοδότηση και την υλοποίηση της κατασκευής των δύο νέων Ερευνητικών Υποδομών. Στην εισαγωγική ομιλία του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η σημερινή τελετή υπογραφής της Σύμβασης Κατασκευής των δύο κτηρίων αποτελεί ένα ορόσημο της πολύχρονης προσπάθειας και διαδικασίας, που ξεκίνησαν με την υποβολή της πρότασης του ΙΙΒΕΑΑ τον Μάιο του 2022, την έγκριση της πρότασης τον Οκτώβριο του 2022 και την ένταξη του Έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον Φεβρουάριο του 2023, για τη δημιουργία δύο νέων ερευνητικών υποδομών του ΙΙΒΕΑΑ που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη εξαιρετικά σημαντικών δραστηριοτήτων. Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ορόσημο επειδή είναι ουσιαστικά η αρχή υλοποίησης του Έργου και θα ακολουθήσει άμεσα η έναρξη της κατασκευής των δύο ερευνητικών υποδομών του Ιδρύματος:
(i) της Μονάδας Εργαστηρίου Βιοασφάλειας, επιπέδου 3+ (BSL3+) και
(ii) της Μονάδας Εργαστηρίου Ραδιογονιδιωματικής.
Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Το Έργο, που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό των δύο εργαστηρίων, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGenerationEU. Συγκεκριμένα, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Σύμβασης Κατασκευής ανέρχεται σε 9.833.413 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η Μονάδα Εργαστηρίου Βιοσφάλειας 3+ (Biosafety Laboratory BSL3+) θα περιλαμβάνει την κατασκευή εξαώροφου κτηρίου με δύο υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 2.700 μ2, και τον επιστημονικό εξοπλισμό του Εργαστηρίου με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Το πρώτο στην Ελλάδα Εργαστήριο Βιοασφάλειας (BSL3+) αποτελεί Εθνική Υποδομή για την ασφαλή και αποτελεσματική έρευνα, διάγνωση, επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση εξαιρετικά παθογόνων οργανισμών προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.
Η Μονάδα Ραδιογονιδιωματικής θα κατασκευαστεί σε υπόγειο κτήριο δύο ορόφων, συνολικής επιφάνειας 1.110 μ2, και θα εξοπλιστεί με απεικονιστικό σύστημα PET/MRI και σύστημα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων, Κύκλοτρο. Στο Εργαστήριο αυτό θα εφαρμόζονται υπολογιστικές προσεγγίσεις, με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, για τη λειτουργική ενσωμάτωση γενετικών και απεικονιστικών δεδομένων για τη μελέτη και έγκαιρη διάγνωση πολυπαραγοντικών ασθενειών. Ο τελικός σκοπός είναι η παροχή στοχευμένων υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής στους πολίτες.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι έχουν διενεργηθεί σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί, οι οποίοι έχουν εγκριθεί και κατακυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΙΒΕΑΑ, για την προμήθεια του επιστημονικού εξοπλισμού των δύο εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού για την προμήθεια του συστήματος PET/MRI.
Ολοκληρώνω με μια τελική παρατήρηση. Όπως προαναφέρθηκε, οι προγραμματιζόμενες ερευνητικές και λοιπές δραστηριότητες των δύο νέων εργαστηρίων θα συμβάλουν στη μελέτη, διάγνωση και πρόγνωση ασθενειών και στην παροχή στοχευμένων υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής προς όφελος της Δημόσιας Υγείας. Γενικότερα, το ΙΙΒΕΑΑ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων όλων των ερευνητικών κέντρων του επιδιώκει να συμβάλει στην αποτελεσματική διασύνδεση των ευρημάτων της έρευνας με την οικονομία, την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών που συντελούν στην ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν προϋπόθεση για το νέο παραγωγικό μοντέλο που υλοποιούμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Για περισσότερες καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για ευημερία με κάλυψη των ανισοτήτων, για βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Προτεραιότητες και στόχοι που αποκτούν μία επιπλέον διάσταση όταν μιλάμε για έρευνα και καινοτομία στην ιατρική, που επηρεάζει τη ζωή κάθε ανθρώπου». Ο Υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «οι νέες υποδομές θα αποτελέσουν καταλύτη για την υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων, που θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των νόσων και στην παροχή στοχευμένων υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής. Η λειτουργία των νέων εργαστηριακών Μονάδων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει προσωπικό εξειδικευμένων ειδικοτήτων, θα συνδράμει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων επιστημόνων, θα συμβάλει στην προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης, στην υποστήριξη της δημόσιας υγείας της χώρας και θα ενισχύσει τη θέση της στην Ε.Ε.».
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδια για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κα Ζωή Ράπτη τόνισε ότι:
«Οι νέες υποδομές των δύο μοναδικών στην Ελλάδα εργαστηρίων Βιοασφάλειας Επιπέδου 3+ και Ραδιογονιδιωματικής, αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσουν καταλύτη για την υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων που θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση πολλών νόσων και στην παροχή στοχευμένων υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, τα εργαστήρια αυτά αναμένεται να προσφέρουν εξατομικευμένη διάγνωση σε πλήθος ασθενών. Τέτοιου είδους έργα επιβεβαιώνουν την επιλογή της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού να στηρίξουμε την έρευνα, επενδύοντας συστηματικά στις νέες τεχνολογίες και υποδομές, για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών στην υπηρεσία του Ανθρώπου».
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης ανέφερε ότι:
«Σήμερα γίνεται η αρχή ώστε η ελληνική ερευνητική κοινότητα να αποκτήσει δύο μοναδικές υποδομές. Ένα Εργαστήριο Βιοασφάλειας (BSL3+) για τη μελέτη παθογόνων οργανισμών και τη Μονάδα Ραδιογονιδιωματικής με στόχο την πρόγνωση και πρόβλεψη ασθενειών, με κυριότερο τον καρκίνο. Οι δομές αυτές γίνονται πραγματικότητα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που κατευθύνονται στην έρευνα και τα οποία εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας».
Ο Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι:
«Ένα σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ξεκινάει, με τη συμβολή του PPF και την εξαιρετική συνεργασία μας με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου, συνδράμοντας στον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, έχει αναλάβει να ωριμάσει έργα για την αναβάθμιση των ελληνικών ερευνητικών κέντρων σε όλη τη χώρα, ύψους σχεδόν 66 εκατ. ευρώ. Με ταχύτητα, διαφάνεια και αποφασιστικότητα, το PPF συμβάλλει στην υλοποίηση έργων που δρουν ως επιταχυντές για τον βιώσιμο μετασχηματισμό, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».
Στη συνέχεια, υπογράφηκε η Σύμβαση Κατασκευής των δύο νέων Ερευνητικών Υποδομών του ΙΙΒΕΑΑ (α) Μονάδας Εργαστηρίου Βιοασφάλειας (BSL3+) και (β) Μονάδας Εργαστηρίου Ραδιογονιδιωματικής από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κ. Λουκά Παπαδήμο και τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Εργάνη ΑΤΕ - Δωρικη ΑΤΕ, κ. Δεληδήμο Γεώργιο.