Biomedical Research Foundation Academy Of AthensAcademy Of Athens
News :88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)


Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) 7-15 Σεπτεμβρίου 2024
                              

4 Σεπτεμβρίου 2024


Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (IIBEAA), συμμετέχει στο μεγαλύτερο διεθνές οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γεγονός της χώρας, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.


Το ΙΙΒΕΑΑ, όπως κάθε χρόνο, θα βρίσκεται στο Περίπτερο 7, στον ενιαίο χώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Εξειδικευμένο προσωπικό θα παρευρίσκεται στον χώρο του περιπτέρου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, για να πληροφορεί  τους ενδιαφερόμενους αναφορικά με τις υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος. Μέσα από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Περιπτέρου, ερευνητές του Ιδρύματος θα παρουσιάσουν τις νέες ερευνητικές υποδομές του ΙΙΒΕΑΑ, την ανάπτυξή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων στον τομέα της Φαρμακοτεχνολογίας και των κλινικων μελετών, καθώς και τις καινοτόμες δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στην βιοτεχνολογική έρευνα με έμφαση στις εφαρμογές μεγάλων δεδομένων και την ιατρική ακριβείας. Το ΙΙΒΕΑΑ επίσης,  ως το μεγαλύτερο βιοϊατρικό «σχολείο» της χώρας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων. 

Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις μας περιλαμβάνουν βίντεοπροβολές, παρατήρηση σε μικροσκόπιο και συμμετοχή σε οπτικά πειράματα ώστε να προσεγγίσουμε όλοι μαζί με τρόπο απλό, τις βασικές αρχές λειτουργίας του εγκεφάλου και να συζητήσουμε για τη βιολογία του στρες, της αντίληψης, της μνήμης και της μάθησης.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ (ΕΛΤΟΠΑ)

Η λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Ελ.Τ.Οπ.Α) ξεκίνησε την άνοιξη του 2003 με σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και κρυοκατάψυξη μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Η Ελ.Τ.Οπ.Α ακολουθεί αυστηρά πρότυπα οργάνωσης, ανάπτυξης όπως αυτά περιγράφονται από τον διεθνή οργανισμό ελέγχου Τραπεζών FACT-NETCORD. Η ΕΛΤΟΠΑ έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας και είναι η μοναδική τράπεζα στον Ελλαδικό χώρο που είναι διαπιστευμένη από τον οργανισμό FACT-NETCORD για μη-συγγενική αλλογενή μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η Ελ.Τ.Οπ.Α μέχρι σήμερα έχει καταχωρήσει 2880 μονάδες Οπ.Α στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW) έτοιμες προς μεταμόσχευση. Τα τελευταία χρόνια η Ελ.Τ.Οπ.Α αναπτύσσει ερευνητικό έργο στο τομέα των κυτταρικών θεραπειών και συγκεκριμένα στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Ιστομηχανικής.


Στο booth του ΙΙΒΕΑΑ θα γίνεται παρουσίαση ενημέρωση (Φύλαξη, δωρεά κυττάρων, ασκός συλλογής, εξοπλισμός - Τί πρέπει να γνωρίζουμε ) από το ερευνητικό προσωπικό αναφορικά με την ΕΛΤΟΠΑ και τις δυνατότητες φύλαξης καθώς και παρουσίαση της διαδικασίας λήψης του ΟΠΑ.

https://hcbb.bioacademy.gr/



ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ/ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το εργαστήριο Φαρμακολογίας έχει ως κύριο ερευνητικό στόχο την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, με έμφαση στον καρκίνο.

Στο πλαίσιο συνεργασίας του τομέα με την φαρμακευτική βιομηχανία έχει δοθεί από το εργαστήριο ιδιαίτερη έμφαση σε αναλύσεις ποσοτικού προσδιορισμού φαρμακευτικών μορίων, αλλά και βιοδεικτών (πχ ορμόνες, πρωτεΐνες) σε διάφορα βιολογικά υγρά με βάση υπερσύγχρονες (State-of-the-Art) τεχνολογίες Υγρής Χρωματογραφίας-Φασματομετρίας Μάζας LC/MS-MS.

Το εργαστήριο μετά από χρόνια εμπειρίας/διαπίστευσης σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, λειτουργεί πλέον ως Πειραματική Μονάδα σύμφωνα με τις Αρχές Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (GLP) για τη διεξαγωγή αναλυτικών προσδιορισμών σε ανθρώπινα βιολογικά υγρά μέσω της απόκτησης σχετικής πιστοποίησης κατά GLP από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Κατά αυτό τον τρόπο, διαθέτει όλες τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες λειτουργίας (SOP) και τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται για αναλύσεις υψηλής ποιότητας και παραγωγής αξιόπιστων αποτελεσμάτων για τη συμμετοχή σε προκλινικές και κλινικές μελέτες ανάπτυξης φαρμάκων και νέων φαρμακοτεχνικών μορφών, καθώς και μελετών βιοϊσοδυναμίας, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά για τη χώρα σε τομείς, όπως η καινοτομία και η απασχόληση επιστημονικού προσωπικού.

Επίσης, με γνώμονα την εμπειρία στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών, επόμενος στόχος είναι η  ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης με αντικείμενο της αξιοποίηση συγκεκριμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων του εργαστηρίου Φαρμακολογίας (spin-off).



ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Μοριακή - Κυτταρική -Αναπτυξιακή Νευροβιολογία
Εκπαιδευτικές δράσεις:
«Human Brain Organoids ή Human mini brains»

Η ομάδα του ΙΙΒΕΑΑ θα παρουσιάσει με τρόπο κατανοητό, τα πιο πρόσφατα επιστημονικά της ευρήματα πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην αλληλεπίδραση του εγκεφάλου με το περιβάλλον του, τόσο κατά την εμβρυϊκή όσο και κατά την ενήλικη ζωή.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η πρόσφατη τεχνολογία δημιουργίας  “Ανθρώπινων εγκεφαλικών οργανοειδών” (Human Brain Organoids ή Human mini brains) που χρησιμοποιούνται ως μοντέλα εργαστηρίου για την μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη και έλεγχο νέων φαρμάκων έναντι νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών.

Παρατήρηση σε μικροσκόπιο και συμμετοχή σε εικονικά συμπεριφορικά πειράματα (Τ-maze), ώστε το κοινό να γνωρίσει με τρόπο απλό, τις βασικές αρχές λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μοριακοί Μηχανισμοί στην Ανάπτυξη του Νευρικού Συστήματος: Νέοι Θεραπευτικοί Στόχοι και Προοπτικές

Στο εργαστήριο εξετάζονται οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν της ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μία από τις πολυπλοκότερες δομές στο γνωστό σύμπαν. Αποτελείται από περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες με ασύλληπτο αριθμό συνδέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνούμε πώς τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου «αποκρυπτογραφούν» το γονιδίωμα (δηλαδή το DNA μας) για να προκύψουν όλα αυτά τα νευρικά κύτταρα στο σωστό σημείο τη σωστή χρονική στιγμή. Επιπλέον, πολλές φορές οι μελέτες αυτές μας οδηγούν σε γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως είναι οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ο καρκίνος ή άλλες παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, πολλά από τα γονίδια που μελετούμε στο εργαστήριο εμπλέκονται όχι μόνο στην διαφοροποίηση των νευρικών κυττάρων αλλά και στην εμφάνιση του καρκίνου στο νευρικό σύστημα, όπως είναι το γλοιοβλάστωμα και το νευροβλάστωμα.


 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΙΒΕΑΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση στη βιοϊατρική επιστήμη διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της επιστημονικής ανακάλυψης και των εξελίξεων στον τομέα της υγείας. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από συνεχή και κατακλυσμική τεχνολογική πρόοδο, με αποτέλεσμα η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επιστημόνων αποκτά εξέχουσα σημασία. Σε αυτήν την ομιλία, θα αναφερθούμε πρώτα στη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στη βιοϊατρική επιστήμη, στη δυνατότητα της στην παροχή κινήτρων στους μελλοντικούς επιστήμονες, αλλά και στη ουσιαστική επίδραση που έχει στη βελτίωση της κοινωνίας. Τη συνέχεια θα γίνει ανάλυση στο ρόλο που διαδραματίζει το ΙΙΒΕΑΑ στην εκπαίδευση επιστημόνων όλων των σταδίων στη βιοϊατρική επιστήμη, εμπνέοντας την κριτική σκέψη, εντάσσοντας και διδάσκοντας τις πιο προωθημένες τεχνολογίες  στην εκπαίδευση στη βιοϊατρική επιστήμη, αλλά και τις καινοτομίες στην έρευνα για τη κατανόηση βασικών βιολογικών μηχανισμών και βέβαια την αντιμετώπιση Παγκόσμιων Προκλήσεων Υγείας, ενώ θα γίνει ιδιαίτερα μνεία για την ταυτόχρονη προσπάθεια κατά την εκπαίδευση για την προώθηση της ισότητας, της ένταξης και της διαφορετικότητας.


 

Εκδηλώσεις IIBEAA:


Δείτε αναλυτικά : https://gsri.gov.gr/dynamiko-paron-tis-genikis-grammateias-erevnas-kai-kainotomias-stin-88i-diethni-ekthesi-thessalonikis/
1) το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΓΓΕΚ και των Φορέων της
2) το αναλυτικό πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης της ΓΓΕΚ


Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
Σωρανού Εφεσίου 4, 115 27 Αθήνα ,
Τηλ. 210 6597252