Biomedical Research Foundation Academy Of AthensAcademy Of Athens
News :Το ΙΙΒΕΑΑ συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)

 

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών
της Ακαδημίας Αθηνών, 
συμμετέχει στην
85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
11-19 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ως εποπτευόμενος φορέας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021. Το ΙΙΒΕΑΑ θα βρίσκεται στο Περίπτερο 7, stand 3 στον ενιαίο χώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Ακολουθώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό του ΙΙΒΕΑΑ θα παρευρίσκεται στον χώρο του περιπτέρου καθ’ όλη της διάρκεια της έκθεσης, για να πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Το ΙΙΒΕΑΑ θα παρουσιάσει τη σημαντική συμβολή του, στην αντιμετώπιση  της πανδημίας  COVID- 19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 στο πλαίσιο της Εμβληματική Ερευνητικής Δράσης της ΓΓΕΚ με αντικείμενο την «Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2» και στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ.  Θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα και τα επενδυτικά σχέδια του ΙΙΒΕΑΑ στην Ιατρική Ακριβείας (Ογκολογία, Καρδιολογία, Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα)  και στους τομείς αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων με την δημιουργία Εργαστηρίου Βιοασφάλειας 3+.

Παρουσίαση ACB-GEL : Παραγωγή, διάθεση και εφαρμογή προϊόντος γέλης (gel) αιμοπεταλίων από ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε ασθενείς με διαβητικό πόδι. Συντονιστής του έργου είναι η Ελληνική Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΕΛΤΟΠΑ) του ΙΙΒΕΑΑ.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί χρόνια μεταβολική διαταραχή, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας. Ο ΣΔ και οι επιπλοκές του αποτελούν αιτία θανάτου για 5 εκατομμύρια ασθενείς από 20-79 ετών κάθε χρόνο και αποτελεί το 14.5% όλων των αιτιών θανάτου παγκοσμίως. Το διαβητικό πόδι αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, επιβαρύνει τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και ευθύνεται για περισσότερους από 1.000.000 ακρωτηριασμούς ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Από το 2018, η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΕΛΤΟΠΑ) του ΙΙΒΕΑΑ σε συνεργασία με τη Β’ Προπαιδευτικη Παθολογικη Κλινική Πανεπιστήμιου Αθηνών / Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, χορηγεί σε ασθενείς με διαβητικό πόδι τη γέλη αιμοπεταλίων. Το παρόν πρωτόκολλο, περιλαμβάνει την εφαρμογή της γέλης αιμοπεταλίων στο διαβητικό πόδι ανά 3 ημέρες για έναν μήνα και αξιολόγηση της επιδιόρθωσης της βλάβης ανά 2 εβδομάδες. Η γέλη αιμοπεταλίων προερχόμενη από μονάδες ΟΠΑ, συνέβαλλε καθοριστικά στη μείωση του μεγέθους της βλάβης, προφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τον ασθενή από οποιαδήποτε μορφής μόλυνσης. Παράλληλα, το συγκεκριμένο βιολογικό προϊόν, είχε σημαντική επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας της Έκθεσης, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00,  θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Κατερίνα Ζώη, PhD, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Β' με θέμα «Εμβληματική Δράση Κορωνοϊού – Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου της ΓΓΕΚ. Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ευάγγελο Ανδρεάκο, PhD  Ερευνητής Α' με θέμα «Υλοποίηση των νέων επενδυτικών σχεδίων του ΙΙΒΕΑΑ στην Ιατρική Ακριβείας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.»

Οι ομιλίες  θα μεταδοθούν σε live streaming από το κανάλι Facebook της ΓΓΕΚ  https://www.facebook.com/GSRI.gsri.gr/, από την ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr/livestream και σε ελεύθερη θέαση από το κανάλι του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο YouTube https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV

Δείτε το δελτίο τύπου της ΓΓΕK και τα σχετικά αρχεία εδώ:
http://www.gsrt.gr/central.aspx?sId=124I430I1090I646I508702&olID=672&neID=589&neTa=2_122712&ncID=0&neHC=0&tbid=0&lrID=2&oldUIID=aI672I0I124I430I1090I0I2&actionID=load